Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

2019. december 16.
Miskolc – A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Beszédes, hogy a Miskolci Egyetem az Egyetemváros területén helyezkedik el, magától értetődő tehát, hogy a Lelkészség is ezen belül kapott helyet. Város a városban. Minden oktatási intézmény a társadalom leképeződése kicsiben. A társadalom és a felsőoktatás hasonlósága a vallásosságban is tetten érhető. Csökken a hallgatók létszáma az Egyetemen és a vallásukat gyakorló tanulók létszáma is drasztikusan megfogyatkozott. Igazi missziós terep.

Az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség munkatársai igyekeznek láthatóvá tenni Istent egy olyan világban, ahol legtöbbször elrohannak Mellette, vagy észre sem akarják Őt venni. Minden tanév elején, félévkor és évvégén ökumenikus istentiszteletet szervezünk, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Működik nálunk római katolikus csoport, egy protestáns, Fészek elnevezésű csoport, valamint helyet adunk több felekezetközi társulásnak (FÉK, MEKDSZ, külhoni keresztények).

Minden vasárnap pedig 20.00-kor, római rítusú szentmisét ünneplünk az Egyetem külföldi hallgatóival. Természetesen ez az alkalom is nyitott bárki számára. A szentmise angol nyelven zajlik.

(Foto from Unsplash by Kira auf der Heide)

Krisztus Urunk megtestesülésének ünnepéhez közeledve érdemes egy kicsit rátekinteni a saját életünkre. Karácsonykor az Élet születését ünnepeljük. Mi az, amiből számomra élet fakad? Ki vagy mi az életem középpontja és forrása? Miből merítek erőt a nehézségek idején? Ezek a kérdések illetve az ezekre adott személyes válaszaink alapjaiban határozzák meg azt, hogy mi mentén éljük az életünket. A krisztusi élet a szeretetben élt élet. Hogy jelen vagyok a másik számára. Megállok és befogadom azt a valóságot, ami a másik emberen, vagy egy konkrét helyzeten keresztül érkezik felém. Szeretettel tekintek mindarra, ami adatik. Krisztus útján járni kihívásokkal teli, de maga Jézus bátorít minket arra, hogy ne féljünk. Életünk minden napján – de különösen az adventi időben – legyünk éberek! Merjünk jót tenni, legyünk bátrak szeretni, s nem elmenni amellett, ha szükséget szenvedőt látok! Áldott készületet kívánunk!

A Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség munkatársai (Zsiga Bianka megkeresésére)
megazin.uni-miskolc.hu